Coffee is also a liquid drink like tea, which is very much liked by people. Most people drink it in the morning at breakfast time, which is a better way to freshen up the mood. Coffee also has many benefits, if it is drunk within the limit, then drinking too much can also cause harm.
So let's know friends today whether coffee also helps in reducing the risk of coronavirus.
If you are a coffee lover then scientists may have good news for you. A study has revealed that drinking a cup of coffee every day can reduce the chances of getting coronavirus.
Compared to people who do not consume coffee, those who consume one or more cups of coffee every day have an estimated 10% chance of contracting the deadly coronavirus. Which has come out in a study done by the researchers of Northwest University.
“Consumption of coffee correlates with adaptation to inflammation biomarkers such as CRP, interleukin-6 (IL-6), and tumor necrosis factor I (TNF-I). It is correlated with the severity and mortality of Covid-19,” the study read
It further added, "Coffee consumption has also been associated with a reduced risk of pneumonia in the elderly. Taken together, an immunosuppressive effect of coffee against Covid-19 is plausible and deserves further investigation."
The results have been announced after analyzing the records of 40,000 British adults in the UK Biobank. The team practiced the dietary habits of participants from 2006–to 2010 and visualized the risk of post-coronavirus infection in 2020. The scientists studied the association between dietary factors such as coffee, oily fish, processed meat, green vegetables, fresh fruits, red meat, etc., and Covid.
It has also been seen that consuming less processed meat and more vegetables can also reduce the chances of catching Covid-19. Scientists have revealed that at least 0. 67 Savings Consuming vegetables (except potatoes) helps reduce the risk of infection.
"Our results support the hypothesis that nutritional factors may influence various aspects of the immune system, hence susceptibility to COVID-19. Encouraging adherence to certain nutritional behaviors (eg, increasing vegetable intake and reducing processed meat intake) may be an additional tool to existing COVID-19 safety guidelines to limit the spread of this virus," the researchers said.
"While this evidence warrants independent confirmation, it may be an additional means of adhering to certain dietary practices to control the spread of the virus through existing COVID-19 safety guidelines," it said.
...................................................................Hindi Translation...............................................................
कॉफ़ी भी चाय की तरह पिए जाने वाला तरल पदार्थ हे, जिसे लोगो
द्वारा काफी पसंद किया जाता हे। ज्यादातर लोग
इसे सुबह नास्तेके टाइम पे पिटे हे, जो मूड फ्रेश करने का एक बेहतर तरीका हे। कॉफ़ी के कई सारे फायदे भी हे अगर इसे लिमीट में
पिया जाये तो ज्यादा पिने से नुकसान भी हो सकता हे।
तो चलये मित्रो आज जानते हे की क्या कॉफ़ी भी कोरोना वाइरस
के रिस्क को कम करने में मदद करती है।
अगर आप कॉफी लवर हे तो वैज्ञानिको के पास आपके लिए अच्छे न्यूज़ हो सकते है। एक स्टडी में सामने आया हे की एक कप कॉफ़ी हररोज पिने से कोरोना वाइरस होने की संभावना कम हो सकती है।
जो लोग कॉफ़ी का सेवन नहीं करते उसकी तुलनामे , जो लोग हररोज
एक या उसे ज्याद कप कॉफ़ी का सेवन करते हे उसे
घातक कोरोना वाइरस का चेप लगनेकी संभावना अंदाजित १०% काम होती हे। जो नोर्थवेस्टन
यूनिवर्सिटी के संसोधको द्वारा किये जनि वाले एक स्टडी में बहार आया है।
“कॉफ़ी का कोन्सुम्शं सीआरपी इंटेरलुकिन-६ (आईएल-६ ), और टूमओर नेक्रोसिस फैक्टर आई (टीएनएफ-
आई ) जैसे जलन बायोमार्कर्स के साथ अनुकूलित रीत से संबधित है। यह कोविद-१९ की तीव्रता
और मृत्युदर के साथ सबंधित हे”, स्टडी में पढ़ा गया।
इसमें आगे कहा गया है, "कॉफी के सेवन को बुजुर्गों में
निमोनिया के कम जोखिम से भी जोड़ा गया है। एक साथ लिया जाए तो, कोविद -19 के खिलाफ
कॉफी का एक प्रतिरक्षात्मक प्रभाव प्रशंसनीय है और आगे की जांच के योग्य है।"
एक अध्ययन के अनुसार हररोज कम सेकम एक कप कॉफ़ी का नियमित सेवन कोविद -१९ इन्फेक्शन के कम रिस्क के साथ संबधित हे। |
यूके बायोबैंक में 40,000 ब्रिटिश वयस्कों के रिकॉर्ड का विश्लेषण करने के बाद परिणाम घोषित किया गया है। टीम ने २००६-२०१० में सहभगाइओ की आहार की आदतों का अभ्यास किया था और २०२० में कोरोना वाइरस के इन्फेक्शन के बाद के जोखिम की कल्पना की थी। वैज्ञानिकों ने आहार के कारकों जैसे कॉफी, तैलीय मछली, प्रसंस्कृत मांस, हरी सब्जियां, ताजे फल, लाल मांस, आदि और कोविद के बीच संबंध का अध्ययन किया।
ऐसा भी देखनेमें आया हे की कम प्रोसेस्ड मीट और अधिकम सब्जियोका सेवन करने शे कोविद-१९ का चेप लग नेकी समभावना भी घट सकती हे। वैज्ञानिको ने खुलासा किया हे की कम से कम ०. ६७ सेविंग्स सब्जियों (आलू के सिवाय ) का सेवन इन्फेक्शन के जोखिम को कम करने में मदद करता है।
"हमारे परिणाम इस परिकल्पना का समर्थन करते हैं कि पोषण
संबंधी कारक प्रतिरक्षा प्रणाली के विभिन्न पहलुओं को प्रभावित कर सकते हैं, इसलिए
COVID-19 के लिए संवेदनशीलता। कुछ पोषण संबंधी व्यवहारों के पालन को प्रोत्साहित करना
(जैसे, सब्जी का सेवन बढ़ाना और प्रोसेस्ड-मांस का सेवन कम करना) मौजूदा के लिए एक
अतिरिक्त उपकरण हो सकता है। इस वायरस के प्रसार को सीमित करने के लिए COVID-19 सुरक्षा
दिशानिर्देश," शोधकर्ताओं ने कहा।
"हलाकि यह तारण स्वतंत्र पुष्टि की खातरी देते हे, किन्तु यह वाइरस के फैलावे को नियंत्रित करने के लिए कुछ आहार वयवहार का पालन मौजूदा कोविद-१९ सुरक्षा दिशा निर्देशों का अतरिक साधन हो सकता हे," कहा
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